Thursday, November 6, 2008

budak² zaman skrg....

few days ago.... aku amik adik aku lik skola.. ahakss... tetiba terkenang lak zaman2 persekolahan.... ahakss... klako lak... tetibe aku terpandang lak 1 couple ni... yg pompuan pakai baju n tudung putih... kain biru muda. yg lelaki pakai suar ijau baju putih.. ahakss.. dgn selamba nye kuar dr pintu pagar skola BERPEGANG TANGAN.. erk... berani giler budak2 zaman skrg... zaman aku dlu.. xpernah lak aku tgk kejadian² tu d pagar skola... busuk2 pon kt taman bunga la... huhuhu.... ape laa nk jadi...

bila aku tgk budak2 skrg ni.. aku rasa cm senang nye idup diorg... aku percaya korg2 yg skola around tahun 1990-an mesti rasa skola ni cm hell~!... huhuhu... aku pon rasa cm tu.... stakat kena rotan depan org ramai tu.. dah jadi perkara normal da...... kuku panjang... kena rotan pakai pembaris besi.... adik aku lak selamba g skola kuku panjang giler.. mak aku pon da fed up nk marah.... dlu dtg lambat sket.... kena laa denda.. lari padang laa... kutip sampah laaa... skrg aku tgk bdk2 selamba je lambat... xde ape pon.... rajin tol dlu cikgu wat spot check.... pakai kain dalam x.. pakai baju dalam ke x.. mende ekkk namenya aku lupa lak.. huhuhu... penah 1 kali aku g skola x pakai baju tu... perghhh dgn selamba cikgu disiplin tarik kancing bra... wakakaakak dia kate kalo nk tayang... tayang abes².. siot jek.... pastu rambut xleh dye... kena itam.. skrg sumer tu da xde da....

sape ekkk harus dpersalahkan...kenapa dulu bole denda sume.. skrg da x bole??? mungkin sbb dlu.. budak2 yg berjaya ni biasa nya budak2 yg baik.... ulat buku.. nowadays... yg pailang pon leh berjaya... walaupon samseng ade gak yg pandai.. tp pandai pon xguna kalo akhlak zero... in the end tetap hancur... sbb tu skrg byk budak skola berani wat perkara2 yg xbaik... siap ade yg p sepak terajang cikgu.. zaman aku dlu lg teruk cikgu wat... tp xplak budak2 wat dajal kt cikgu...

bg aku laaa.. cikgu la yg byk bantu aku dlm menjadi seorang 'manusia'.... so skrg ni xketerlaluan kalo aku kata cikgu ni sekadar boneka je.... nk membentuk xmampu.... so terpulang pd pelajar tu nk jadi ape...

aku terigt pade 1 cikgu aku ni..... aku paling lemah subjek sejarah... xtau nape benak sgt otak aku ni..... kira kt skola aku tu.... aku laa yg paling benak subjek sejarah.. aku rela kena berdiri atas kerusi atas meja... drpd aku buat homework n jawab soalan sejarah... then 1 ari cikgu tu jumpa aku.. slow talk kt aku.. dia ckp.... dia risau ngan result sejarah aku... xpnh yg elok... wkaakaakak... so dia ckp dia xnk sbb aku percentage sekolah utk subjek tu jatuh.... so aku cm tercabar gak laa... aku kuatkan semangat... alhamdulillah... aku dpt A.... org pertama aku jumpa... cikgu tu arr.. mmg aku berterima kasih kt dia.. dia da buka mata aku... alangkah bagusnya semua cikgu cm tu...

kepada cikgu2 d luar sana.... anda pon pernah jadi student... so buat laaa yg terbaik....

3 budak itam komen:

etomyam said...

menarik....tapi x semua parent fikir mcm shasha.....mostly fikir cikgu x cerdik, tu yg jadi cikgu jer, depa cerdik jadi kaya raya....tu yg susah cikgu nak didik anak depa...hu hu..walhal depa pandai pun cikgu yg ajar..

~natasha~ said...

susah kan jd cikgu ni... ahakss... sib baik negara kite ni x huru hara.. kalo x.. budak2 ni xkan leh diharap utk berjuang.. acecece...

i.am.belle. said...

huh bebudak zaman sekarang hingusan dah pndai bercinta. cinta style takdak kesian punya. darn!! time haku dulu takdak cintan-2, nanti kena penyapu ;P

cikgu dulu dan skrg beza byk sgt. dulu murid dan mak bapak tak cerewet sgt asalkan cikgu tu betul-2 kasi ajar anak mrk. zaman srkg murid dgn mak bapak kekdg ada yg over. camner cikgu nak ajar. tapi cikgu pun jgn la giler kuasa dan malas. asyik nak tambah allowance jer =P